Tekirdağ

Doğa Rotası

Şarköy

Şarköy; Tekirdağ iline bağlı olmakta olup kuzeyden Malkara, güneyden Marmara, kuzeydoğudan Tekirdağ il merkezi ve batıdan Gelibolu ile komşudur. 481 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Akdeniz ve Karadeniz arasında bir geçiş̧ iklimine sahip olduğu için kıyı kesimlerinde zeytin yetiştiriciliği oldukça verimlidir. Bağcılık ve deniz ürünleri başta olmak üzere zeytin, tütün, ipek böcekçiliği, ayçiçeği ve kiraz üretimiyle Türkiye ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Tekirdağ’ın yaz turizminde popüler noktalarından bir tanesi olan Şarköy, son zamanlarda turistik konaklama yerleri açısından önemli bir gelişme göstermektedir. Şarköy sahilleri aldığı poyraz rüzgarı ile su sporları açısından da oldukça uygundur.

Uçmakdere

Uçmakdere, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinde bulunan bir köydür. Ganos Fayı’nın oluşturduğu vadilerden birinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bu köy Gaziköy’ün ilerisinde yer almaktadır. Sarp kayalar ve Marmara Denizi arasında kalan köy, Türkiye’nin önemli yamaç paraşütü noktalarından biridir. Uçmakdere, hava şartlarının ve yükseltisinin uygunluğu sayesinde yamaç paraşütü severlerin uğrak noktasıdır. 600 metre rakımlı Nişantepe’den yapılan uçuşlar deniz seviyesindeki Ayvasıl’da sona ermektedir.

Kumbağ

Kumbağ; Marmara Denizi kıyısında yer alan, Tekirdağ Merkez’e bağlı küçük bir tatil beldesidir. Tekirdağ merkeze 14 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. Eski zamanlarda Kumbos adı ile bilinen Kumbağ; Cumhuriyet Dönemi’nde Rum balıkçı köyü olarak kullanılmakta olup nüfusu zamanla Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan aldığı göçlerle artış̧ göstermiştir. Kış aylarında sakin olmasına rağmen, yaz aylarında İstanbul başta olmak üzere çevre illerden gelen ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Kumbağ sırtlarındaki ormaniçi dinlenme tesisleri ve denizi sayesinde, yaz aylarında oldukça rağbet görmektedir.

Kastro

Kastro, Tekirdağ ilinin Saray ilçesine 27 kilometrelik mesafede bulunan bir mesire alanıdır. Çamlıköy olarak da bilinen Kastro, Tekirdağ ilinin Karadeniz ile buluştuğu noktada yer almaktadır. Yeşil ve mavinin kesişim noktası olan Istrancalar Bölgesi’nde yer alan Kastro, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Burada bulunan Bahçedere’de, denizden itibaren 2 kilometrelik kısmında kayık ile gezinti yapmak mümkündür. Ayrıca Karadeniz kıyısında bulunan plaj sayesinde denize girmek de mümkündür. Birçok nadir bitki örtüsünü barındırması da sahip olduğu önemli özelliklerinden biridir.

Marmara Ereğlisi

Bir sahil beldesi olan Marmara Ereğlisi; tarihi yerleri, doğa güzellikleri ve sahil şeridindeki kaya şekilleri ile dikkat çekmektedir. M.Ö. 600’lü yıllarda kurulduğu düşünülen belde, tarih kitaplarında Perinthos ve Heraklia adları ile anılmaktadır. Samoslu kolonistler tarafından kurulmuş olup Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Akdeniz iklimine sahip olan Marmara Ereğlisi’nde, yazları sıcak ve kurak; kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Burada yaşayan halk geçimini; balıkçılık, turizm, tarım, hayvancılık ve sanayiden sağlamaktadır.

Gaziköy

Gaziköy, Tekirdağ’da bulunan çok eski bir yerleşim yeridir. 1923 yılına kadar Rum halkına ev sahipliği yapmıştır. Rumlardan sonra ise Gaziköy’de Selanik göçmenleri yaşamıştır. Marmara Denizi ve Ganos Dağları arasında kalan Gaziköy, Ganos Köyü olarak da bilinmektedir. Sahip olduğu doğal güzelliği ile tanınan köyde; balıkçılık, bağcılık ve zeytincilik önemli faaliyetler arasında yer almaktadır. Rum ve Osmanlı kültürlerinin izlerine rastlanan köyde, kilise kalıntıları ve Osmanlı döneminden kalma mermer bir çeşme bulunmaktadır. Ayrıca Gaziköy’de bulunan; deniz içine konumlandırılmış, balık tutmak için yapılmış ahşap platformlar oldukça dikkat çekmektedir.

Ganos Dağı

Işıklar Dağı olarak da bilinen Ganos Dağı, Tekirdağ’da Marmara Denizi’nin kuzey kıyısı boyunca uzanan bir dağdır. Kuzeydoğu – güneybatı doğrultusunda uzanan Ganos Dağı, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bulunmakta olup, Tekirdağ iline adını veren Tekir Dağları’nın en yüksek kısmıdır. 945 metrelik bir yüksekliğe sahip olan dağ, 2. Jeolojik Zaman’da Kuzey Anadolu Dağ Kuşağı’nda yer almaktadır. Oluşumunda Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etkisi olan Ganos Dağı adını, bugün Gaziköy sınırlarında bulunan antik Ganos yerleşkesinden almıştır.

Mürefte

Mürefte, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalle olup, İstanbul’a 227 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. En büyük özelliği sahip olduğu üzüm bağları ve bu sayede gelişen bağ ürünleri sektörüdür. Mürefte’de 5 tanesi oldukça büyük olmak üzere yaklaşık 30 tane bağ ürünü tesisi bulunmaktadır.

© 2016 trakyaturizmrotasi.com Tüm Hakları Saklıdır.